BIGOS CYGAŃSKI
SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego
1 kg pieczarek
6 ogórków kwaszonych
2 marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
WYKONANIE:
Mięso mielone doprawiamy do smaku, formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy. Pieczarki kroimy w większą kostkę, dusimy w garnku 10 min, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Do podduszonych pieczarek wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, marchewkę startą na tarce (grube oczka) oraz koncentrat. Dusimy kolejne 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ketchup i chwilę gotujemy.
SMACZNEGO!
|
|
EKSPRESOWA CZERWONA FASOLKA
SKŁADNIKI:
kawałek kiełbasy
3-4 cebule
2 puszki czerwonej fasolki
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
majeranek
pieprz cayenne
ok. 2 szkl. wody
WYKONANIE:
Kiełbasę pokrój w średnią kostkę i podsmaż na patelni razem z poszatkowaną cebulą. Przełóż do garnka, dodaj 2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj sól i odrobinę pieprzy cayenne. Wymieszaj. Po chwili dodaj osączoną i opłukaną fasolkę oraz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Chwilę pogotuj i na końcu dopraw majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj.
|
|
FASOLKA PO BRETOŃSKU
450g białej fasoli Jaś
1 duża cebula
350g cienkiej kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
2 kostki bulionu wołowego
olej
pieprz
słodka papryka
Fasolę opłucz, zalej wodą i pozostaw na noc, żeby napęczniała. Następnego dnia odsącz fasolę na sicie, ponownie zalej wodą ok. 1 cm powyżej poziomu fasolek, gotuj na wolnym ogniu, usuwając zbierającą się pianę. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do fasoli wraz z majerankiem i 1 kostką bulionową. Przykryj, gotuj około 1 godziny. Cebulę pokrój w sporą kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju, dodaj do fasoli. Gotuj, aż fasola stanie się miękka (choć nadal jędrna) 30-40 min. Na koniec dołóż drugą kostkę bulionową i koncentrat, przypraw, gotuj 5-10 min. Jeśli w fasolce jest zbyt dużo wody, dodaj zasmażkę - na rozgrzanym tłuszczu podsmaż sporą łyżkę mąki - rozprowadź w fasoli. Podgrzewaj do zgęstnienia, cały czas mieszając.
|
|
DANIE JEDNOGARNKOWE Z MIELONEGO MIĘSA
500 g mielonej wołowiny
2 cebule
4-8 ząbków czosnku
8 dużych ziemniaków
1 duża czerwona papryka
1 papryczka chili
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 puszka pomidorów w zalewie
100 g gęstego przecieru pomidorowego
1 l bulionu wołowego szczypta cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki
sól
Mięso smaż do zbrązowienia w teflonowym rondlu, bez tłuszczu, ciągle mieszając i rozdrabniając ok. 10 min. Cebulę pokrój w ósemki, ząbki czosnku w połówki. Do dokładnie obsmażonego mięsa dodaj cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu do zeszklenia cebuli ok. 5 min. Dodaj przecier pomidorowy, smaż chwilę. Dodaj tymianek i cukier, wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj papryczkę chili oczyszczoną z pestek, obrane ziemniaki pokrojone na 4 części, paprykę pokrojoną w dużą kostkę i pomidory z sokiem. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny. Podawaj posypane pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
|
|
Kociołek warzywno-mięsny
500 g wołowiny
2 cebule
1 łyżka smalcu
2 l bulionu warzywnego
3 listki laurowe
3 marchewki
1 mała główka kapusty
200 g wędzonej kiełbasy
4 ziemniaki
1 por
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Mięso umyj i pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop smalec i obsmaż na nim cebule. Dodaj mięso, 4-5 min podsmażaj razem, podlej bulionem, dodaj listki laurowe i gotuj przez ok. 1 godzinę. Marchewki obierz i pokrój w grube plasterki. Z kapusty usuń zewnętrzne liście, resztę pokrój na duże kawałki. Kiełbaski pokrój w plasterki grubości 0,5 cm. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę średniej wielkości. Tak przygotowane składniki dodaj do mięsa, wymieszaj, gotuj jeszcze 15 min. Por dokładnie umyj i pokrój w plasterki o grubości 1 cm, dodaj 5 min przed końcem gotowania. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
|
|
DROBIOWE CURRY
40 dag piersi kurczaka
1 szkl. ryżu
1/2 kostki masła
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 papryczka chili
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
2 szkl. bulionu warzywnego
kilka gałązek kolendry
MARYNATA:
1 szkl. jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Mięso pokrój w kostkę. Składniki marynaty wymieszaj, zalej mięso, odstaw do lodówki. Sklaruj masło: roztop je w garnku, a gdy zacznie się pienić, zdejmij pianę, zlej ostrożnie tłuszcz znad osadu. rozgrzej sklarowane masło, dodaj ziarenka kolendry i gorczycy, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną papryczkę chili - podsmaż. Wsyp ryż. Wymieszaj, podsmażaj mieszając, aż ryż wchłonie tłuszcz i zbieleje, 3-4 minuty. Zalej bulionem i włóż kurczaka razem z marynatą. Gotuj aż ryż będzie miękki. Podawaj bardzo gorące, posypane posiekaną kolendrą.
|
|
Składniki (2- 3 głodne osoby) :
[*]1-2 opakowania "zupki chińskiej"
[*]6 jajek
[*]kawałek wędzonej szynki lub puszka np. konserwy turystycznej
[*]szczypiorek z cebulą
[*]1 ząbek czosnku
[*]kilka liści bazyli lub oregano
[*]sól, pieprz
[*]200-300 ml wody
[*]łyżka oleju
Opakowania zupki chińskiej należy rozkruszyć w miseczce i zalać wrzącą wodą do nasiąkniećia. na patelni rozgrzać oliwę, podsmarzyć poszatkowane składniki (czosnek, szynka, szcypior), do calości dorzucić odcedzony makaron i wszystko zalać "rozbitymi" jajkami. Mieszać szybko i nie pozwolić jajkom na całkowite ścięcie się. Podawać z wakacyjnym - lokalnym piwem
|
|
50dkg mielonego mięsa
2 średnie cebule
0,5 kg ziemniaków
po 1 puszce groszku, kukurydzy, czerwonej fasoli Pudliszki
kilka ząbków czosnku
koncentrat pomidorowy Pudliszki
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenn)
Wstawiamy pół garnka osolonej wody, na patelni podsmażamy przyprawione mięso mielone z posiekaną cebulą. Do garnka wsypujemy pokrojone ziemniaki, potem dodajemy podsmażone z cebulą mięso. Po kilku minutach dodajemy po jednej puszce groszku, kukurydzy i czerwonej fasoli Pudliszki (nie odlewając zalewy, w których się znajdują). Na koniec kilka ząbków rozdrobnionego czosnku, koncentrat pomidorowy Pudliszki , majeranek, pieprz i/lub pieprz cayenn. Ooossstttrrraaa meksykańska gotowa. Pyszna i szybka w przygotowaniu i diabelnie ostra, smakuje najlepiej. Smacznego!
Ostatnio edytowany 15 sierpnia 2012 r. o 22:06
|
|
Bigos kapitański;
1kg kiełbasy,1 kg cebuli.1 kg pieczarek,1 lub 2 puszki groszku zielonego i tłuszcz.
Najpierw dusimy na patelni pieczaki z cebulką,później dodajemy podsmażoną kiełbaskę,wymieszać.Dodać 1 duży groszek zielony lub 2 małe z zalewą na końcu wlać do smaku odrobinę ketchupu , przecier pomidorowy, pieprz,sól i jak kto lubi ostre to może dodać szczyptę papryki.
|
|
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem;
makaron wstążki, szpinak mrożony, podwójny filet z kurczaka,czosnek ,śmietana(2 łyżeczki)sól,pieprz,zioła,(może być vegeta)
wykonanie;
filet z kurczaka kroimy i marynujemy go,(jak kto lubi:może być papryka,przyprawa do kurczaka ,lub zioła prowansalskie) w przyprawach i oliwie.Powinno tak postać w lodówce z 1godz.Następnie smażymy kurczaka dodajemy rozmrożony szpinak ,przyprawiamy delikatnie solą ,pieprzem,czosnkiem,nastepnie dotajemy smietanę. Na koniec dodajemy ugotowny wcześniej makaron i wszystko razem mieszamy .Smacznego.
|
|
Leczo z pulpecikami
Składniki:
[*]2-3 papryki kolorowe
[*]ząbek czosnku
[*]bułka tarta
[*]jajko
[*]1/2 kg mielone mięso
[*]natka pietruszki
[*]oregano
[*]sól
[*]pieprz
[*]2 cebule
[*]1 kg pomidorów
[*]1 cukinia
[*]olej
Paprykę myję, kroję w paski, cebule w piórka, cukinie w półksiężyce. Rozgrzewam oliwę, wrzucam warzywa i smażę, a jak zaczną mięknąć dodaję obrane ze skórki pomidory. Dodaję zioła i przyprawy. Duszę jeszcze ok. 10 minut. Mięso mielone łącze z jajkiem, bułką, solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Lepię kuleczki, obtaczam każdą w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na patelni. Na talerz wykładam leczo i do każdej porcji dodaję kuleczki mięsa.
Smacznego!
|
|
Schabowy w ziemniaczanej panierce
Ok.60 dag schabu, 4 średnie ziemniaki, 4 łyżki maki pszennej, 1 jajko, 2 łyżeczki majeranku,2 łyżki posiekanej natki, szklanka oleju do smażenia, sól i pieprz.
Schab dzielimy na 4 kotlety. Rozbijamy równomiernie z obu stron ( najlepiej przez folię spożywczą).W kilku miejscach nacinamy krawędzie - zapobiegnie to wybrzuszaniu kotletów. Posolone, doprawione pieprzem odstawiamy w chłodne miejsce.Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy, dodajemy mąkę, jajko, majeranek i natkę. doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy tłuszcz. Kotlety mieszamy w ziemniaczanym cieście tak, by dokładnie pokryło całą ich powierzchnię. Smażymy z obu stron na ciemnozłocisty kolor. Usmażone kładziemy na papierowym ręczniku, by osączyć je z tłuszczu. Podajemy z surówką, np. z białej albo czerwonej kapusty. Jeśli ktoś woli, można z pomidorem czy papryką. dowolność całkowita.
Smacznego
|
|
Kolorowe szaszłyki
cukinia lub kabaczek, bakłażan, 2 czerwone cebule, 2 papryki, 8 dużych pieczarek, przyprawa do grila, pół szklanki oliwy, pierś kurczaka, 4 plastry boczku wędzonego, sól i pieprz.
Oliwę mieszamy z przyprawą do grila. cukinię, bakłażana i cebulę kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kwadraty. z pieczarek zostawiamy tylko kapelusze. Warzywa wkładamy do marynaty z oliwy ( ok.1 godz.)Kurczaka pokrojonego w grubą kostkę, obsypanego solą i pieprzem szybko obsmażamy. Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki. Na nawilzone patyczki nadziewamy na zmianę wszystkie składniki. Pieczemy na grilu lub w piekarniku ok.20 minut. Nalezy pamiętać, by je obracać.
Fajnie wyglądają i nie mniej fajnie smakuja.
|
|
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. ( Ja zwsze gotuje ten w woreczku:) Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciepły ryż wymieszać z masłem i pieczarkami. Doprawić kurkumą, pieprzem ziołowym i ewentualnie jeszcze solą. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia przełożyć masę ryżowo-pieczarkową, na wierzchu ułożyć mrożone warzywa, oprószyć pieprzem i oregano, i posypać startym serem. Zapiekać aż warzywa zmiękną a ser się rozpuści.
|
|
ZUPA WIEJSKA JEDNOGARNKOWA (typowo wakacyjna podczas spędzania czasu na wsi)
Składniki:
- kura, najlepiej wiejska
- 10 dag marchwi
- 10 dag cebuli
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 2 pomidory
- 30 dag makaronu (najlepiej cięte nitki)
- sól i czarny zmielony pieprz
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oleju
- koperek, natka pietruszki, majeranek
Kurę podzielić na mniejsze porcje, dokładnie opłukać i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 3 l litrów) i postawić na niewielkim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, dokładnie usunąć zebraną na powierzchni pianę i zmniejszyć ogień, by wywar tylko "mrugał". Cebulę i czosnek obrać, i drobno posiekać, umytą i obraną marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelni mocno rozgrzać olej i podsmażyć na nim marchewkę i cebulę, aż nabiorą delikatnego złocistego koloru. Przełożyć je do garnką z gotującym się wywarem z kury. Łodygi selera naciowego i ziemniaki pokroić w niewielkie kawałki i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu jeszcze ok. 1,5-2 godzin. Pomidory wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Pod koniec gotowania dodać do zupy makaron, pokrojone w kostkę pomidory, doprawić zupę solą, pieprzem i słodką papryką do smaku. Gotować, aż makaron i pomidory będą miękkie. Wyłączyć ogień i wrzucić do zupy drobniutko posiekany czosnek, koperek, natkę pietruszki i majeranek. Wszystko wymieszać. Do każdego talerza nałożyć porcję mięsa z kury i zalać gorącą zupą. By zupa nabrała wyjątkowego smaku przed końcem gotowania włożyć do niej na 20-25 minut kilka liści selera.
|
|
ZUPA WIEJSKA JEDNOGARNKOWA (typowo wakacyjna podczas spędzania czasu na wsi)
Składniki:
- kura, najlepiej wiejska
- 10 dag marchwi
- 10 dag cebuli
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 2 pomidory
- 30 dag makaronu (najlepiej cięte nitki)
- sól i czarny zmielony pieprz
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oleju
- koperek, natka pietruszki, majeranek
Kurę podzielić na mniejsze porcje, dokładnie opłukać i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 3 l litrów) i postawić na niewielkim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, dokładnie usunąć zebraną na powierzchni pianę i zmniejszyć ogień, by wywar tylko "mrugał". Cebulę i czosnek obrać, i drobno posiekać, umytą i obraną marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelni mocno rozgrzać olej i podsmażyć na nim marchewkę i cebulę, aż nabiorą delikatnego złocistego koloru. Przełożyć je do garnką z gotującym się wywarem z kury. Łodygi selera naciowego i ziemniaki pokroić w niewielkie kawałki i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu jeszcze ok. 1,5-2 godzin. Pomidory wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Pod koniec gotowania dodać do zupy makaron, pokrojone w kostkę pomidory, doprawić zupę solą, pieprzem i słodką papryką do smaku. Gotować, aż makaron i pomidory będą miękkie. Wyłączyć ogień i wrzucić do zupy drobniutko posiekany czosnek, koperek, natkę pietruszki i majeranek. Wszystko wymieszać. Do każdego talerza nałożyć porcję mięsa z kury i zalać gorącą zupą. By zupa nabrała wyjątkowego smaku przed końcem gotowania włożyć do niej na 20-25 minut kilka liści selera.
|
|
Gulasz z soczewicy
1/4 selera, 1 cebula, 25 dag porów, 25 dag soczewicy, 25 dag cukinii, oliwa, 2 łyżki natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 8 łyżek soku z cytryny, sól, pieprz.
Soczewicę moczymy ok. 2 godzin. Gotujemy chwile.. ziemniaki i seler kroimy w kostkę , a cukinie i por w plastry. Łączymy z soczewicą, doprawiamy solą i pieprzem. wszystko gotujemy ok.20 minut. Cebule oraz czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy do soczewicy.Dokładamy natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny i chwileczkę gotujemy.
Letnie danie smaczne i zdrowe.
|
|
Wrapy z warzywami
składniki:
Placek tortilli
papryka czerwona
pomidor
ogórek konserwowy
rzodkiewka
sałata lodowa
chudy twaróg
sól
Na placek tortilli nakładami warstwę twarogu, delikatnie solimy , następnie na twaróg układamy : sałatę , paprykę , pomidor i ogórek (pokrojone w kostkę) i rzodkiewkę (pokrojoną w plasterki) , zawijamy wrapa i jemy , proste , zdrowe, smaczne :)
|
|
karkówka zapiekana : 1kg karkowki,3łyżki cukru,2 cebule,3 łyżki przecieru pomidorowego,3łyżki magii,3łyżki octu,30dag pieczarek,4 łyżki wody.Pokrojoną karkówkę(kostka )podsmażyć, dodać pieczarki z cebulą (pokrojone)a cukier, przecier,magii,ocet i wodę razem wymieszać, zalać mięsko i piec ok. 1godz.w naczyniu żaroodpornym.Bez soli.Polecam.
|
|
ZDROWY KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI - niezły początek diety kiedy chcemy schudnąć
1 - jeden filet z kurczaka
2- szklanka ryżu
3- duża marchewka
4- mała cebula
5- mała pietruszka
6 - pół puszki zielonego groszku
bazylia , kurkuma , trochę piepszu i słodkiej papryki
Nie używam soli - gdyż jest niezdrowa , zatrzymuje wodę w organizmie i nie jest dietetyczna
filet z kurczaka krojimy w małą kostę , gotujemy w 4 szklankach wody
potem do gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę , pietrszukę , cebulę i zielony groszek
na samym końcu gdy warzywom i kurczakowi nie wiele będzie brakowało do odpowiedniej miękkości ( ugotowania się ) dodajemy szklankę ryzu , doprawiamy kurkumą aby całość nabrała smakowitego żóltego koloru , dodajemy dwie szczypty bazylli , trochę pieprzu i wedle uznania czerwonej papryki..
Gdy ryż zacznie pulchnieć , woda się wygotowywać , ujrzymy zdrowe danie , nie smażone z dużą ilością warzyw i bez soli której użwyanie jest nie zdrowe . Ale mimo to danie smakuje nieźle i dochodzimy do wniosku że bez solo da się żyć
|
Strona 9 z 10
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|